Historia włoskiej pizzy

Pizza jest w zasadzie przepysznym daniem pochodzenia włoskiego, zawierającym zazwyczaj cienką, płaską podstawę z bochenka ciasta o smaku pomidora, sera, oliwy z oliwek, ziół i oczywiście sera, który jest następnie gotowany na dużym ogniu, zwykle w piecu opalanym węglem . Czasami mała pizza nazywana jest również pitą. Termin „pizza” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „okrągły”. We Włoszech pizza przybrała wiele różnych odmian, z których najbardziej znaną jest ta produkowana w dzielnicy Siniastronato w Neapolu. Ta pizza jest zrobiona z cienkiego, chrupiącego, skoncentrowanego ciasta, nadziewanego sosem pomidorowym i oliwą z oliwek, które są szybko gotowane i podawane ze specjalnym sosem do wyboru.

Gotowanie pizzy nie jest łatwym zadaniem, ponieważ wymaga umiejętności pracy ze składnikami i używania średniego ciepła do zapieczętowania smaków. Większość pizzy robi się przy użyciu miksera ręcznego (lub dwóch), wałka do ciasta, drewnianej lub metalowej deski z włożonymi do niej płaskimi kawałkami drewna i garści ciasta. Te narzędzia są następnie mieszane przez mistrza pizzy za pomocą wrzącej wody lub zwykłego sosu, a po zmieszaniu są umieszczane na patelni lub kamieniu do pieczenia. Podgrzane ciasto jest następnie pieczone na kamieniu do pizzy przez około 20 minut, aby uzyskać chrupiącą złotą skórkę. Można używać różnych rodzajów ciasta na pizzę, w zależności od gustu i dostępnych składników.

Pizzę można jeść tak, jak jest, ze skórką i nadzieniem nadal zwijanym i spożywanym jak ciasto lub pokrojonym w cienkie ćwiartki i podawanym na ciepło. Ponadto niektóre wersje pizzy alla polenta są zwijane i krojone w długie paski, gotowane w piekarniku, a następnie spożywane jako przekąska lub z sałatką. Podana na ciepło z sosem pomidorowym i chrupiącą bułką tartą, ten rodzaj pizzy jest lekki dla żołądka. Świetnymi dodatkami do pizzy są włoska kiełbasa, szynka i szwajcarska.

Inną wersję pizzy alla polenta wytwarza się poprzez tarcie sera Mozzarella na twardym spodzie, rozprowadzanie go na spodzie i zwijanie w kulkę. Kromka cienkiego i ugotowanego chleba jajecznego umieszczana jest na serze przed pieczeniem w piekarniku w temperaturze 350 stopni. Rezultatem jest okrągła, miękka, ale ciągnąca się rolka jajeczna, która świetnie nadaje się na śniadanie lub jako przekąskę. Ser gotuje się w piekarniku przed podaniem.

Podczas wizyty w Nowym Jorku większość turystów zatrzymuje się przy Statui Wolności, aby podziwiać widoki i skosztować kawałka nowojorskiej pizzy. Jak można sobie wyobrazić, jedzenie pizzy w Nowym Jorku jest znacznie droższe niż jedzenie jej gdzie indziej. Aby nie wydawać zbyt dużo pieniędzy, zaplanuj wizytę w Nowym Jorku z pewną wiedzą na temat różnych składników i dodatków używanych do ciasta na pizzę. Aby mieć pewność, że Twoje kawałki pizzy są wystarczająco smaczne, ważne jest, aby używać tylko najlepszych dostępnych składników. Niektóre z bardziej popularnych i smacznych składników to:

– Pizza we Włoszech zaczyna się od ciasta o nazwie Cannoli, które pochodzi od nazwy miejscowości, w której znaleziono pierwszą pizzerię. Cannoli jest również słowem oznaczającym śmietanę i nie jest spokrewnione z angielskim słowem „kakao”, które dzisiaj odnosi się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków. Dziś w menu na pizzę na całym świecie można znaleźć ciasta cannoli, tortellini i conchiglie. Cannoli jest prawdopodobnie najbardziej znany z tego, że jest jednym z najdroższych składników, ale z pewnością jest tego wart, gdy się w niego wgryź.

– Cannoli to nie jedyne włoskie ciasto używane do robienia pizzy. Stosowane są również inne składniki, takie jak tradycyjny „sos do pizzy” na bazie pomidorów i „sos pomidorowy z kurczakiem”. sos pomidorowy jest mieszanką miazgi pomidorowej, mleka i mąki i zwykle miesza się go z olejem. Pomidory są naturalną bazą sosów do pizzy, podobnie jak zioła, sery i inne dodatki. W rzeczywistości wielu szefów kuchni ma swój własny, wyjątkowy styl sosu do pizzy, który często tworzą z najwyższej jakości składników.

– Chociaż Cannoli i Pomidory to zazwyczaj dodatki do włoskich pizzy, prawdziwa Włoska Pizza ma ciekawą historię i pochodzenie. Tradycyjnie pizza we Włoszech jest robiona z warstw cienkiego chleba, które są polane sosem pomidorowym i serem. Jak wspomniano wcześniej, do tego rodzaju pizzy można łączyć wiele dodatków do pizzy. Dziś coraz więcej pizzy podaje się z warzywami, kurczakiem, rybą, warzywami, a nawet sałatką. Wegetarianom nie brakuje dań do wyboru, jeśli chodzi o pizzę, czy jest to tradycyjna czy nietradycyjna, zawsze warto spróbować czegoś nowego.